ما، بهعنوان جمعی از دانشآموختگان تحصیلات تکمیلی روانشناسی و علوم شناختی دانشگاه تهران، مرکز بینشهای رفتاری ایران را اوایل پاییز سال ۱۴۰۰ با هدف کاربردیسازی علوم رفتاری در حل مسائل جامعه راهاندازی کردیم. در واقع در هر مسئله و چالشی در جامعه که ردپایی از انسان وجود داشته باشد، علوم رفتاری و روانشناختی میتواند ایفای نقش کند. چالشها و مسائل دنیای امروز و جامعه ما به طور فزایندهای در حال گسترش است و روشهای سنتی و قدیمی توانایی پاسخگویی کامل به مسائل موجود را ندارد. علاوه بر این، ما مرکز بیشهای رفتاری ایران را راهاندازی کردیم چون باور داریم دانش علوم رفتاری و روانشناسی، در پشت درب بسته کلاسهای دانشگاهی و پژوهشها و مقالات غیر مفید برای کشور و نیز در کارگاهها و جلسات سطحی توسعه پیدا نمیکند. تنها راه پیشرفت نظری این رشته در ایران، وارد کردن دانش روز و نوین به بحثهای علمی کشور و سپس روبرو شدن این دانش با مسائل واقعی جامعه است؛ از دل این فرایند و حل واقعی مسائل مبتلا به جامعه ایران است که میتوان شاهد پیشرفت علوم رفتاری در کشور بود. درمجموع ما با تاسیس مرکز بینشهای رفتاری ایران مشتاق حل چالشهای جامعه از طریق توسعه و کاربردیسازی علوم رفتاری هستیم تا با تاثیرگذاریهای اجتماعی مثبت، زندگی بهتری برای انسانها فراهم کنیم.
ماموریت ما بهکارگیری رویکردی جدید در شناخت و حل مسائل و چالشهای کشور است. ما مبتنی بر شناختی عمیق و واقعی و با استفاده از جدیدترین و محکمترین یافتهها و ابزارهای علوم رفتاری، با بهکارگیری چهارچوبها و مدلهای موجود بینشهای رفتاری (Behavioral Insights) سعی در حل مسائل به وسیله توسعه سیاستها، برنامهها و محصولات موثر داریم. با توجه به اینکه رویکرد بینشهای رفتاری علیرغم جدید بودن، امروزه توسط دولتها، نهادهای بینالمللی، شرکتها و موسسات تجاری و غیر تجاری دنیا برای حل مسائل مورد استفاده قرار میگیرد، ما نیز در تلاشیم تا برای اولین بار این رویکرد را وارد کشور ایران کرده و با پیادهسازی آن متناسب با بوم کشور، به نهادهای دولتی، وزارتخانهها، موسسات دولتی و غیردولتی، سازمانها، بنیادها، شرکتهای خصوصی و غیرانتفاعی، خیریهها و سازمانهای عامالمنفعه و… کمک کنیم تا حل مسائل کشور با کارآمدی بیشتری انجام شود.
ما در مرکز بینشهای رفتاری ایران، نخست به شناسایی، بررسی و سنجش دقیق و عمیق مسائل و چالشهای موجود در جامعه از زاویه دید علوم رفتاری میپردازیم و تلاش میکنیم تبیینی عمیق و علمی از آنها ارائه کنیم. سپس جهت حل مسائل بر اساس یافتههای موجود در علوم رفتاری؛ اعم از روانشناسی اجتماعی، روانشناسی شناختی، اقتصاد رفتاری و سایر علوم چون هوش مصنوعی، علوم اعصاب، علوم اجتماعی محاسباتی و غیره به ارائه راهحلها، مداخلات، استراژیها و سیاستهای کارآمد و کمهزینه بپردازیم. در کنار آن با طراحی و پیاده سازی روشهای علمی دقیق به ارزیابی این راهحلها، مداخلات و سیاستها میپردازیم تا در صورت موثر بودن، برای اثرگذاری بیشتر در مقیاس بزرگ در کشور پیاده شوند. علاوه بر کارکرد سنجش و حل مسئله، ما تخصص خود را از طریق آموزش یا مشاوره با نهادهای دولتی، سازمانها، موسسات و مدیران و کارکنان آنها به اشتراک میگذاریم تا با بهکار بردن بینشهای رفتاری، با مشکلات عمده سیاستگذاری و سازمانی خود مقابله کنند و عملکرد کارآمدتری داشته باشند. همچنین با توجه به جدید بودن بینشهای رفتاری، ما با برگزاری کارگاهها و دورهها، جلسات، ارائهها و انجام تالیفات و ترجمهها و سایر اقدامات ترویجی، این دانش نوین را وارد کشور میکنیم تا بهصورت آکادمیک و کاربردی در کشور مطرح شده و مورد استفاده متخصصان، پژوهشگران، سیاستگذاران و مدیران قرار گیرد. در نهایت علاوه بر ترویج این دانش کاربردی، با توجه به نبود متخصصان و پژوهشگرانی که بتوانند از این دانش در جهت حل چالشها استفاده کنند و نیز فقدان مراکز آموزشی و دانشگاهی که بتواند تربیت پژوهشگر و متخصص را در این حوزه برعهده بگیرند، ما مسئولیت خود میدانیم که دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشتههای مرتبط را با کمک منابع و سرفصلهای رسمی این حوزه در دنیا آموزش دهیم و با برنامههایی عملی، پژوهشگرانی آماده برای حل مسائل کشور تربیت کنیم.
در دنیای امروز، حل مسائل و چالشهای حوزههای مختلف تنها با استفاده از یک تخصص و همچنین استفاده از نظریات و روشهای قدیمی و غیرتخصصی ممکن نیست. ما باور داریم برای حل واقعی مسائل و چالشهای کشور باید از حوزهها و تخصصهای گوناگون استفاده کنیم؛ لذا بینارشتهای بودن، یکی از رویکردهای ما در پرداخت به مسائل و چالشهای کشور است. همچنین ما خود را ملزم به استفاده از بنیانهای نظری، روشها و ابزارهای علمی نوین، قابل اتکا، دقیق و آزمون شده و نیز مبتنی بر تکنولوژی میدانیم تا بتوانیم نتایج و راهحلهایی قابل اعتماد ارائه کنیم. معیار ما در انتخاب و پرداخت مسائل و چالشها، واقعی و عملی بودن آنهاست. در واقع ما در تشخیص مسائل، شهودی و بهدور از واقعیتهای جامعه ایرانی عمل نمیکنیم؛ بلکه مبتنی بر داده و مشاهده از درون جامعه، مسائل روز کشور را شناسایی میکنیم و روی آنها متمرکز میشویم. با توجه به ویژگی رویکرد رفتاری، ما در تدوین و پیشنهاد راهحلها ضمن قدرتمند و اثرگذار بودن، به دنبال کارآمدی، ساده بودن، کمهزینه و نوآورانه بودن راهحلها نیز هستیم.
ما باور داریم چالشهای کشور بهجز از طریق رویکردهای علمی حل نخواهند شد. باید در مرزهای دانشی جهان در حوزهٔ تخصصی خود حرکت کنیم و جدیدترین و بهروزترین دانش دنیا را همراه با بومیسازی آن برای حل مسائل کشور خود بکار ببریم. ما معتقد به اصول و چهارچوبهای ارزشی نظام اسلامی هستیم و تعهد داریم از تخصص خود برای حل مسائل روز و اولویتدار کشورمان استفاده کنیم. علاوه بر این ما تخصص و دانش خود را منحصر در خود نمیدانیم و تلاش میکنیم تا این دانش را سخاوتمندانه در اختیار مراکز و پژوهشگرانی که بتوانند از آنها برای حل مسائل و چالشهای کشور استفاده کنند، قرار دهیم. در نهایت اینکه ما باور داریم مسیر پیش رو، مسیری پرچالش است و نقطه پایانی ندارد؛ لذا تلاش میکنیم تا با رفع محدودیتها و موانع در این مسیر حرکت کنیم تا ایرانی قویتر بسازیم.